27.5.2012

Stevia - vuoden trendikasvi




Asterikasveihin (Asteraceae) kuuluva Stevia on kasvisuku, johon kuuluu noin 240 kasvia. Yksi niistä on Stevia rebaudiana, josta saadaan makeutusaine steviaa. Stevia rebaudianan lehdistä saadaan siis glykosideistä koostuvaa stevia-tiivistettä, joka on 100-300 kertaa makeampaa kuin sokeri ja kestää myös kuumentamista – eikä siis sisällä kaloreita! Stevia voi siis olla esimerkiksi diabeetikoille tai kalorimäärän laskemisesta kiinnostuneille hyvä, kaloriton ja glukoositon makeutusaine. Stevia on sallittu EU-komission päätöksellä elintarvikkeiden makeutusaineena 2.12.2011 lähtien!  Steviakasvin tuominen markkinoille elintarvikkeena on edelleen kiellettyä mutta yksityisten käyttöä ei rajoiteta.
Vaikka stevia on monivuotinen kasvi, Suomessa sitä kasvatetaan pääasiassa yksivuotisena, sillä stevia tarvitsee valoa runsaasti myös talvikaudella, 11 -12 h vuorokaudessa. Voit kasvattaa steviaa ulkona, parvekkeella tai ikkunalaudalla. Tärkeintä on, että se saa riittävästi valoa, mutta ei joudu kuitenkaan kasvamaan paahtavassa auringonpaisteessa. Stevia tarvitsee tasaisen kosteuden, se ei kestä kuivumista eikä myöskään liikaa kastelua.
Ulkona kasvatettavan stevian voi syksyllä joko leikata tai siirtää sisälle ikkunalaudalle talvehtimaan, ehdottomasti ennen ensimmäisiä pakkasia. Sisällä talvehtiva stevia tarvitsee kasvivalon kukkimisen estämiseksi.

Ikkunalaudalla kasvatettava stevia viihtyy erityisen hyvin kaksoisruukussa: muoviruukussa keraamisen koristeruukun sisällä. Ruukkujen väliin jäävä ilma pitää mullan viileänä ja kosteuden sopivana.
Vuosien myötä stevia alkaa joka tapauksessa menettää makeuttaan. Silloin viimeistään on aika leikata stevia ja kasvattaa uusia taimia.

Kasvatus pistokkaista ja siemenestä

 Leikkaa 5-10 cm pistokkaita, joissa on 2-3 lehteä. Juurruta oksan palat vedessä. Kun juuret ovat muodostuneet, istuta taimet ensin istutusruukkuun muovin alle, muovi vähentää pistokkaiden haihduttamista ja edesauttaa pistokkaiden selviytymistä ennen kuin juuret ovat täysin kehittyneet.
Lisää kasvualustaan hiekkaa lisäämään sen kuohkeutta ja estämään liiallisen tiivistymisen juurten ympärillä.
Siemen lisäys on haastavaa erityisesti aloittelijoille mutta stevia on kokeilemisen arvoinen kasvi, Simenten itävyys on melko heikkoa, joten kannattaa kylvää 3 kertaa enemmän siemeniä kuin on tarvetta. Tummat siemenet itävät paremmin, kevyet ja vaaleat voi heittää pois.

Kylvä siemenet noin 2 kk ennen kasvukauden alkamista , mielellään maaliskuussa. Älä peitä siemeniä mullalla, vaan ripottele ne pinnalle ja pidä kosteana. Itämisaika on 7-10 päivää, lämpö edistää itämistä. Steviaa voidaan kylvää ympäri vuoden jos muut kasvuolosuhteet täyttyvät.
Siirrä taimet 2-4 viikon päästä isompaan ruukkuun,
ja kun taimet kasvavat hyvin, voit varovasti latvoa ne, latvominen edistää haarautumista ja pitää kasvin matalampana. Kouliminen erillisiin ruukkuihin lisää kasvuvoimaa tai voit myös istuttaa ne ulos lämpimään maahan.
Stevia ei kaipaa juurikaan lannoittamista, jos lannoitat käytä typetöntä boorilannoitetta. Liika lannoittaminen tuottaa mauttomia lehtiä.

Sadon korjaaminen


Sato on makeimmillaan juuri ennen kukintaa - mutta laimenee kukinnan myötä. Kukkien poistaminen ei kuitenkaan auta estämään laimenemista. Leikkaa tällöin koko kasvusto kerralla ja tee se heti aamulla jolloin makeus on voimakkaammillaan. Voit käyttää lehtiä tuoreeltaan, mutta ne pitää ensin rikkoa, jotta maku pääsee oikeuksiinsa. Parasta on kuivata lehdet hitaasti (hidas kuivaaminen pitää maun tallessa) ja sitten jauhaa lehdet. Laita stevian oksat roikkumaan pimeään, lämpimään ja ilmavaan tilaan, kunnes ne ovat aivan kuivia (4-5 päivää) tai kuivat lehdet uunissa 50 asteessa, uunin luukku hieman raollaan.

Stevian käyttö

 Steviaa voidaan käyttää sokerin tapaan, mutta muista käyttää sitä vain murto-osa tavallisen sokerin määrästä, 3 rkl tuoretta silppua tai 1 rkl kuivattua vastaa makeudeltaan kupillista sokeria. Parhaiten saat stevian jauhettua esimerkiksi kahvimyllyllä, mutta muutkin keinot käyvät. Säilyvyys on noin vuoden ajan.
1.     Laita muutama tuore lehti kuppiin, kaada kiehuvaa vettä tai teetä päälle.
2.     Liota isompi määrä lehtiä  n. 30 min kiehuvassa vedessä, siivilöi ja käytä jälkiruoissa tai leivonnassa.steviaa ulkona, parvekkeella tai ikkunalaudalla. Tärkeintä on, että se saa riittävästi valoa, mutta ei joudu kuitenkaan kasvamaan paahtavassa auringonpaisteessa. Stevia tarvitsee tasaisen kosteuden, se ei kestä kuivumista eikä myöskään liikaa kastelua
Oletko sinä kasvattanut tai käyttänyt steviaa, kuulisin mielelläni kokemuksia?







3 kommenttia:

  1. Enpä ole kyllä käyttänyt enkä kasvattanut. Mielenkiinnolla lisää luin. Hurjan paljon vähemmän kyllä täytyy käyttää normisokerii verrattuna. Maistuuko se erilaiselta sokerilta?

    VastaaPoista
  2. Ostin steviakasvin torilta viime kesänä ja jaoin sen kolmeen osaan. Kyllä se aika hyvin kasvoi, vaikka kesä oli kylmä ja sateinen. Kuivasin sen sitten kuivurilla ja olen käyttänyt leipomuksissa sokerin ja teollisen stevian ohella. Minusta sen maussa ei ole mitään vikaa, mutta jotkut tapaamani ihmiset eivät sen mausta pidä.

    VastaaPoista
  3. Lauran kommentti on jäänytkin vastaamatta, pahoittelen! Kyllä steviassa on eilainen maku kuin sokerissa, varsinkin jos sitä laittaa liian paljon niin saattaa maistua ällömakean lisäksi kitkerältä.

    Tuija: maku todellakin jakaa mielipiteitä. Itse pidän ja varsinkin se ajatus että ei syö mitään keinotekoisia makeutusaineita on ihana. Leipomuksiin en ole itse vielä kokeillut mutta tänä vuonna kokeilen varmasti.

    VastaaPoista