6.5.2012

Tukholman puutarhamessut 2012

Messuterveiset Tukholmasta 

Tukholmassa oli pohjoismaiset puutarhamessut 12-15.4. Messut oli hieno kokonaisuus, esillä oli paljon nähtävää, upeita istutuskokonaisuuksia, erikoisuuksia ja osastoihin oltiin panostettu todenteolla, silmän ruokaa joka suunnalla ja jokaiselle jotakin.

Uusia tuulia


Ruotsissa oli selvästi betoni- ja rautatyöt pinnalla, betoniharrastajille oli tarjolla paljon muotteja, väriaineita ja ideoita laatoista patsaisiin ja raudasta oltiin väännetty hauskoja katseenvangitsijoita puutarhaan.  


Suomessa on jo jonkin verran nähty ruostutettuja puutarhakoristeita mutta tuntuu että niiden suhteessa mennään jälkijunassa naapurimaahan verrattuna.
Eräällä osastolla oli todella veikeitä muotoja, yksinkertaisen kauniiseen malliin taivutettuja koristeita niin kasvituiksi kuin ihan vaan sellaisenaan ihasteltaviksi.
Lisää ideoita ja kuvia valmistajan sivuilta Rosverkstan









Malleissa löytyy, romanttista köynnöstä, retroa, roomalaista tai modernisti pelkistettyä laattaa. Väreissäkin oli valinnan varaa, sateenkaaren värit laidasta laitaan.






Veikeitä uutuuksia oli herkulliset ja värikkäät puutarhaletkut ja hyvin oivallettu kultakannu.  Äkkiseltään kannu tuntui hullulta idealta mutta tarkemmin ajateltuna sehän on erittäin ekologinen ja kukkaroa säästävä vaihtoehto  typpilannoitteille. Pissi kannuun, laimenna 1:10 vedellä ja anna ulkokasveille tätä nopeasti vaikuttavaa ja ravitsevaa lannoitevettä, yhdistettynä pitkävaikutteisempaan kompostilanoittamiseen saat taatusti puutarhasi kukoistamaan. Värilliset letkut tuovat puutarhaan pientä luksusta arjen prinsessoille ja hyvää mieltä, kukapa ei tulisi hyvälle mielelle kastellessaan pinkillä letkulla kukkamaata. Värivaihtoehdot olivat musta, valkoinen, pinkki ja mintun vihreä. Herkullista eikö totta?





 

Yksi omenapuu vai useampi?


Tämä ongelma oltiin ratkaistu messuilla, seinämä täynnä vartteita kuin karkkikaupassa. Lajikkeita oli tarjolla varmasti satakunta,  valitset vain haluamasi lajikkeen ja vartat/ymppäät sen vanhaan puuhun. Tai miksi et tekisi perheomenapuuta, monta lajiketta samaan puuhun? Varttaminen eli ymppääminen tarkoittaa eri lajikkeen liittämistä toiseen lajikkeeseen.











 

Uusia muotoja


Nousevana trendinä tuntui olevan hallitut muodot. Puita oltiin ohjattu kasvamaan haluttuun muotoon ja erityisesti Japanilaisvaikutteisesti. Havupuita pinseeraamalla eli vuosikasvaimien typistämisellä saadaan tuuhea ja hallittu muoto mm. männyille.  Myös säleikköpuut ovat tekemässä uutta tuloaan, säleikköpuina voidaan kasvattaa mm. omenapuuta, omenapuu ohjataan leikkaamalla ja oksien taivuttamisella jo hyvin nuoresta kasvamaan vain sivuttaissuunnassa esim. seinän suuntaisesti jolloin oksat muodostavat säleikkökuvion. Säleikköpuut sopivat erityisesti pieniin pihoihin mutta vaativat joko ammattilaisen käsittelyä vuosittain tai omistajaltaan asiaan perehtymistä.


Suomessa jonkin verran harvinaisempi mutta ei toki tuntematon kasvi oli noitapaju (Salix matsudana tortuosa), sen nuoret oksat kasvavat  luontaisesti korkkiruuvimaiseen muotoon ja antaa eksoottisen säväyksen vaikkapa moderniin tai japanilaishenkiseen puutarhaan.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti