12.6.2010

Voimaa nokkosesta


Löysin nokkoslannoitten ohjeen, kuulosti sen verran hyvältä jotta olihan sitä kokeiltava. Nokkosveden sanotaan olevan hyvä lannoite, se sisältää kaikkia kasvin tarvitsemia ravinteita. Ja mikä tässä on hienoa niin se ei maksa mitään ja valmistuu vähällä vaivalla.

Nokkosia kerätään sankoon varsineen, vettä lisätään niin paljon että nokkoset peittyy kokonaan mutta jätetään pieni sekoittamisvara. Seos annetaan muhia pari viikoa välillä sekoittaen. Sekoittamisessa tulee olla maltillinen, liika sekoittaminen voi haihduttaa kallisarvoista typpeä. Valmistus kannattaa suorittaa pihan perällä tai hankkia sankoon kansi, seos tuoksahtaa erittäin voimakkasti ja voin kertoa että tuoksua ei ole hyvä.
Lopuksi seos siivilöidään ja käytetään lannoittamineseen laimennettuna, 1 litra seosta 10 litraan vettä.

Nokkoslannoitetta käytetään kasteluun noin kaksi kertaa viikossa.

Nokkosvedellä voidaan myös torjua tuholaisia. Kirvojen torjuntaan hyvin soveltuvaa nokkosvettä valmistetaan edellisen ohjeen mukaisesti mutta seisotetaan vain vuorokausi ja voidaan käyttää sellaisenaan.

4 kommenttia:

  1. Kiitos vierailusta blogissani. Kiva kun tulee uusiltakin kävijöiltä viestiä, niin pääsee vastavierailulle =).
    Kerrattain tein nokkosvettä, mutta satuin työntämään sekaan muutaman raparperinlehen. Liekkö se ollu syynä, mutta aivan järkyttävän hajusta tuli. En oo uskaltanu sen jälkeen kokeilla. Voishan sitä pienellä määrällä joskus uudestaan yrittää, alkuperäisellä ohjeella :D.

    VastaaPoista
  2. Eve, seuraan blogiasi säännöllisesti.
    Raparperista en tiedä mutta haiseehan tuo käyte tarpeeksi ilmankin :)))

    VastaaPoista
  3. Sulla on kiva ja silmiä hivelevä blogi!!!:) Tein itsekin viime kesänä nokkosvettä kokeeksi ja haju oli kyllä aivan kamala, mutta urhesti kastelin sillä puutarhakasvejani. Meillä kasvaa niin paljon nokkosta pihalla, että sitä on pakko vähentää kaikin keinoin. Miksipä siis ei tekisi siitä jotain hyödyllistä. Alkukesästä keräilin nuoria nokkosia ja tein niistä muutaman kerran nokkoslettuja ja olivat todella maukkaita. Lapset ihastuivat kerrassaan niihin. Ryöppäsin ja pakastin pari satsia nokkosta myös niinkuin pinaattia pakastimeen talven varalle. Kuivasinkin myös nokkosta. Pitäisi kokeilla nokkosuutetta hiusten huuhteluun. Ensi vuonna käyn ahkerammin nokkosten kimppuun ;)

    VastaaPoista
  4. Hei, Hellunen! Tervetuloa blogiini, valitettavasti ideoita on enemmän kuin aikaa, postailen melko harvakseltaan mutta yritän kovasti löytää jotain rakoa.
    Nokkoslettuja pitäisi kyllä kokeilla, kovasti on kehuttu.
    Nokkosesta tulossa toinenkin postaus, juurikin tuosta hiushuuhteesta ja tein nokkosesta saippuaakin. Saippuasta odottelen myös muiden testaajien kommentteja niin saan laajempaa näkemystä uudesta tuotteestani.

    VastaaPoista