Jo Hippokrates aikanaan totesi:” Ravintonne olkoon lääkkeenne”.
Mihin me olemme hukanneet tärkeän osan kansanperinnettä, kasvilääkinnän? Nyt otetaan vitamiinit pillereistä, haetaan lääkettä lääkkeen päälle kun meillä on luonto täynnä hienoja, ravintorikkaita ja lääkitseviä luonnonkasveja. Nykyinen lääketieteemme perustuu kasvilääkintään ja nykyisin voimme myös ostaa pillereiksi puristettuja luontaistuotteita joissa on käytetty kasvikunnan hoitavia aineksia. Miksi emme hakisi itse nuo luontoäidin terveelliset antimet suoraan luonnosta, ilmaiseksi. Kasvilääkinnällisiä kasveja on valtava määrä mutta näistä tunnetuimmat ovat mm. nokkonen, siankärsämö, vadelma, vuohenputki, juolavehnä, kehäkukka, ratamo, kanerva ja yhtit.Kasvilääkintää toki vieläkin käytetään mutta vanhan kansan perimätieto ei enään siirry sukupolvilta toisille. Parantavat kasvit ovat parantamisen peruspilareita. Fytoterapia eli kasvilääkintä on kuulunut aina jossain muodossa ihmiskunnan arkeen. Kokeilun, erehdyksen ja onnistumisen kautta on löydetty oikeat kasvit tiettyihin vaivoihin.
Kasvilääkintää voidaan käyttää akuutteihin ja kroonisiin vaivoihin kuten ihosairauksiin, reumaan, kipuun, masennukseen, vilustumissairauksiin, maha- ja suolistovaivoihin, unettomuuteen ja verenkiertohäiriöhin. Lisäksi kasveissa on paljon elintärkeitä vitamiineja ja hivenaineita.
Kasvilääkinnässä yrttikasveja eri muodoissaan käytetään tukihoitona monenlaisissa vaivoissa. voidaan käyttää yrttimehuja, hauteina, voiteena, kääreenä, teetä, ruoan valmistuksessa raaka-aineena tai mausteena. Kasvilääkintä on hyväksi ennaltaehkäisevänä hoitona esimerkiksi flunssa-aikoina. Kasvilääkinnästä voi olla paljon hyötyä kroonisten sairauksien hoidossa, koska krooniset sairaudet alentavat elimistön puolustusreaktioita ja yrttilääkinnällä pyritään immuunijärjestelmän tehostamiseen.
Kasvilääkintä kuulostaa helpolta ja turvalliselta vaihtoehdolta. Sitä se pitkältikin on mutta aina kannattaa tutustua tarkemmin kasvin ominaisuuksiin, käyttötapaan ja annosteluun ennenkuin alkaa keräämään ja käyttämään kasveja.
Kerään kesän aikana itseäni kiinnostavia kasveja ja teen kasvien vaikutuksista, käytöstä ja säilömisestä juttusarjan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti