Aurinko paistaa lämpimästi ja räystäät tippuvat, kevät tulee.
Nyt voi jo kuvitella kevään ja kesän raikkaan kukkaloiston, niistä haaveillessa voi ostaa kukkivia ruukkukasveja piristämään kotia.
Kääpiöesikko (Primula vulgaris)on herkullisen värinen keväänkukkija, värejä löytyy valkoisesta hempeän patellisiin sävyihin sekä vahva punainen ja keltainen. Esikko viihtyy valoisalla itä- ja länsi-ikkunalla mutta paahtavaa aurininkoa se ei siedä. Vettä esikolle annetaan reilusti kerralla ja annetaan hieman kuivahtaa ennen seuraavaa kastelua. Jos lehdet kellastuvat ja nuput tipahtelevat, on multa päässyt todennäköisesti pahasti kuivumaan. Lannoitusta kausikukka esikko ei tarvitse, mullassa on kaikki tarpeellinen mitä esikko tarvitsee.
Näitä on pakko saada monta.
Helmililja (Muscari) on saatavilla sinisenä ja valkoisena. Helmilijan kukinnasta saa nauttia kauan jos huonelämpötila on normaalia viileämpi. Kylmänestävyytensä ansiosta helmililja onkin loistava kasvi mm. parvekkeille ja verannoille, eikä se hätkädä pientä pakkastakaan. Helmililja varastoi sipulikasvien lailla ravinteita sipuliinsa, joten lannoitusta ei tarvita ja se pärjää myös vähäisellä kastelulla. Kukinnan jälkeen kuivatetut sipulit voidaan syksyllä istuttaa kukkapenkkiin odottamaan seuraavan kevään kukintaa.
Kuinka suloisia pieniä helmiryppäitä, tuskin maltan odottaa että lumen alta paljastuu omat helmililjani.
Kirjopikarililja (Fritillaria meleagris) on erikoinen tuttavuus ruukussa. Kirjopikarililjan tapaa useammin alkukesän kuivahkosta kivikkopenkistä tai kedolta kuin ruukusta. Kukkia kuktsutaan muös shakkikukiksi erikoisen värityksensä johdosta, värejä on valkoinen, punainen ja vaaleanpunainen. Kirjopikarilijalle annetaan vähän vettä ja pidempi kukinta-aika saadaan varmistettua viileässä huonetilassa. Kukinnan jälkeen myös pikarililjat voidaan istuttaa ulos.
Kirjopikarililja on kuin ajatuksiinsa unohtunut haaveilija.
Jaloleinikki (Ranunculus asiaticus) on ennemminkin tuttu leikkokukkana kuin ruukkukasvina. Mutta aina välillä sitä löytää ruukussakin. Jaloleinikki kukkii pitkään ja sitä on saatavilla monissa raikkaissa väreissä. Jaloleinikkiä kastellaan normaalisti ja annetaan mullan kuivahtaa kastelujen välillä. Jaloleinikki voidaan istuttaa myös ulos mutta meillä Suomessa se ei kestä talvea. Mukulat voidaan talvettaa kuivassa ja viileässä.
Tämä on ehdottomasti oma suosikkini niin leikkona kuin ruukussakin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti